Priča o brokuli

Priča o brokuli

 

Postoji li superhrana?

 

Ponekad mi se čini da je u današnje vrijeme teško naći namirnicu koja se ne nalazi na nekom popisu superhrane. Priznajem da sam se i ja nekoliko puta polakomio i ponadao da ću jednom od namirnica s takvih popisa pronaći prečac do boljeg zdravlja i funkcionalnosti. Nažalost, najčešće je to bio samo prečac do manje novaca na računu.

Pojam superhrana izvrsna je marketinška kampanja, ali treba biti oprezan prilikom praćenja novih trendova. Fokusirajući se na nekolicinu namirnica iz kategorije superhrane, lako je zanemariti druge, jednako vrijedne namirnice, te tako smanjiti raznolikost i kvalitetnu prehrane.

Međutim, postoje namirnice za koje je dokazano da imaju cijeli niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Jedna od takvih je i brokula. I ona je meni super.

 

Istraživanja s brokulom

 

Brokula je najviše proučavana u istraživanjima vezanim uz prevenciju raka u kojima su dobiveni impresivni rezultati: 41 % smanjenje rizika od raka prostate [1], 55 % raka pluća kod pušača [2], do 40 % raka dojke [3] i 44 % raka mjehura [4]. Osim prevencije, pokazano je da brokula pomaže i već oboljelima od raka – 57 % smanjena smrtnost u promatranom periodu oboljelih od raka mjehura [5].

Jedna studija pokazala je 22 % nižu smrtnost kod ljudi koji su najviše konzumirali biljke iz porodice krstašica (među kojima je i brokula) [6]. Impresivno je da je najveći doprinos manjoj smrtnosti najveće bio u području kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja također ukazuju i na pozitivan utjecaj na zdravlje mozga, kao i na smanjenje simptoma depresije [7, 8] i rizika od razvoja neurodegenerativnih bolesti [9, 10].

 

Zeleni paketić pun nutrijenata

 

Brokula, kao i ostale biljke iz porodica krstašica, bogat je izvor mnogih mikronutrijenata, poput vitamina C, K1, B9 (folne kiseline), selena, kao i vlakana i polifenola. Polifenoli i selen moćni su antioksidansi koji potpomažu imunosni sustav te smanjuju rizik od nastanka bolesti povezanih s oksidativnim stresom, poput kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka [11].

Međutim, smatra se da su glavni pokretač gore spomenutih pozitivnih učinaka na zdravlje grupa spojeva naziva izotiocijanati.

 

Kako djeluje sulforafan

 

Sulforafan, najzastupljeniji izotiocijanat u brokuli, djeluje na naše zdravlje aktivacijom zaštitnog NRF2 signalnog puta koji djeluje na preko 200 gena. Taj signalni put najsnažnije je oružje našeg organizma u borbi protiv oksidativnog stresa. Od raka nas štiti deaktivirajući enzime koji imaju ulogu u njegovom nastanku i aktivacijom detoksikacijskih mehanizama koji pospješuju izlučivanje tvari koje mogu uzorkovati rak (npr. benzen koji se nalazi u duhanskom dimu i ispušnim plinovima) [12, 13].

NRF2 također smanjuje upalna stanja aktiviranjem mnogih antioksidativnih i protuupalnih gena, kao i stišavanjem upalnih odgovora [13]. Sustavna upala jedan je od prekursora za mnoge bolesti modernog doba poput kardiovaskularnih bolesti, Alzheimera i mnogih drugih.

 

Kako izvući maksimum

 

Sulforafan je zapravo obrambena molekula koja nastaje prilikom mehaničkog oštećenja biljke. Njime se brokula štiti od insekata koji se njome hrane. Sulforafan nastaje djelovanjem enzima mirosinaze na prekursorsku molekulu glukorafnin. Kako bi unijeli što više sulforafana, brokulu je potrebno što bolje nasjeckati, sažvakati ili samljeti i molekule od kojih nastaje sulforafan moraju biti aktivne.

Predugim kuhanjem ili pečenjem te molekule lako je deaktivirati i zato se preporučuju dva načina pripreme brokule. Prvi je kuhanje na pari od tri do četiri minute, a drugi je namakanje 5 do 10 minuta u vodi temperature oko 60°C [14]. U oba slučaja aktivnost korisnih spojeva bit će očuvana. Rezanjem ili sjeckanjem brokule prije termičke obrade izvući ćemo maksimum izotiocijanata, a blanširanjem pojačavamo antioksidativni učinak polifenola. Sinergističko djelovanje izotiocijanata s ostalim bioaktivnim spojevima u brokuli (polifenoli, selen) dodatno pojačava njihov učinak [15].

 

Svatko treba malo brokule

 

U borbi protiv raka, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti svaka pomoć nam je dobrodošla. Provedene studije daju naslutiti da je potencijal brokule u sprečavanju razvoja bolesti velik te bi njeno kvalitetnije i opširnije uključivanje u prehranu svima preporučio.

Trenutno se provode brojne kliničke studije o utjecaju brokule i sulforafana na razna stanja: autizam, shizofrenija, artritis, pretilost, rak, čak i starenje kože, tako da sam siguran da ću u budućnosti sigurno morati proširiti ovaj članak, ili napisati drugi, s novim spoznajama o ovoj nevjerojatnoj biljci.

 

Ja sam se brokulom oduševio. A vi?

 1 thought on “Priča o brokuli”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *